Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- C-vitamin
- Antioxidáns hatású
- Fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben
- Savanyúságot adó és szabályozó anyag
- Sokoldalú felhasználhatóság, elsősorban tészták állagának a javítására használják
- E-számok szerinti kódja: E300
Az aszkorbinsav nem más, mint a C-vitamin, egy vízben oldódó vitamin, amelynek számos fontos funkciója van a szervezetünkben.
A C-vitamint nyers zöldségekkel (paprika, paradicsom, burgonya, kelvirág, stb.), gyümölcsökkel (citrus félék, bogyós gyümölcsök, stb.), valamint étrend-kiegészítők segítségével vihetjük be a szervezetünkbe.
Segít a gyümölcsök, zöldségek felületén az oxidációs folyamatok hatására bekövetkező barnulás megakadályozásában.
A kenyerek, pékáruk készítésekor egy kávéskanál aszkorbinsavat a tésztához adva jobb állagú, könnyebben nyújtható tésztát kapunk, amely a sütés után kevésbé morzsolódik.
Ha a sütéshez szódabikarbónát használunk, fontos, hogy valamilyen savas kémhatású anyaggal, például aszkorbinsavval reakcióba léphessen. Ilyenkor szén-dioxid szabadul fel, az így kialakult levegőbuborékok pedig megemelik a tésztát. Ilyen módon rendkívül könnyed állagú, ízletes süteményeket, kenyereket készíthetünk.
Savanyító hatását kihasználhatjuk befőzéskor, illetve különböző szörpök, italok készítésekor. Így nagyon finom, hűsítő ízű italokat, lekvárokat készíthetünk.
Összetevők:
- 100% L-aszkorbinsav