Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Vegán
- Paleo
- Szuperélelmiszer
- Mélybarna színű
- 20-22%-os kakaóvaj tartalom
- IR barát termék
- Gazdag antioxidánsokban
- Magas a rost és fehérje tartalma
- Gluténmentes
- Cukormentes
- Tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D- és E-vitamint
- Remek kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, réz, szelén és cink forrás
- Élénkítő hatású, serkenti az agy működését
- Hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez
- Sokoldalúan felhasználható
Mitől holland a kakaópor?
Két féle kakaópor létezik a feldolgozatlan és a feldolgozott holland kakaópor. A feldolgozatlan kakaópor savas kémhatású, kesernyés, fanyar citrusos gyümölcsökre jellemző ízű pirosas-barna színű. Hollandiában találták fel azt az eljárást*, amivel a kakaópor kakaóvaj tartalmát felére tudták csökkenteni, és kálium-karbonát (alkalizálás) segítségével semlegesíteni. A holland kakaó, így kapta meg a már jobban ismert formáját. Azaz a sötétbarna színét és bársonyos, lágy földes, fás ízét. Az eljárással a kakaópor feldolgozása is kedvezőbbé vált, ami forradalmasította a csokoládé készítést.
*1828-ban Coenraad Johannes van Houten holland kémikus és csokoládé készítő apja (Casparus van Houten) hidraulikus prését kombinálta az általa felfedezett, a kakaó holland tipusú alkalizációjával.
Sütési praktikák:
A holland kakaópor semgeles, míg a természetes kakaópor savas kémhatású, így a következőképpen érdemes kombinálni az egyes adalékanyagokkal.
Sütőpor - holland kakaó
Szódabikarbóna – természetes kakaópor
Sütőpor és szódabikarbna – a receptnek megfelően a holland és a természetes kakaópor keveréke
Összetevők:
- 100% holland kakaópor 20-22% zsírtartalommal