Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Bio
- Vegán
- IR-barát
- Magas a fehérje és rost tartalma
- Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
- Tartósítószer-mentes
- Glutént tartalmaz!
Érdekességek az rozsról:
A rozs az egyik „legfiatalabb” gabonánk, csupán I. e. 3. században kezdődött a termesztése. Sokáig csak a nagyon szegény rétegek fogyasztották, az éhezés elkerülése érdekében. Kedvező élettani hatásait csak később fedezték fel és „felfutása” jelenleg is tart.
Legnagyobb jelentősége a liszt- és kenyérgyártásban van, de a rozst felhasználják szeszes italok készítéséhez, illetve állati takarmányként is.
Gluténérzékenyek nem fogyaszthatják! A rozs ugyan nem tartalmaz glutént, de secalin nevű fehérjéje kiválthatja az érzékenységet, ezért lisztérzékenység esetén rozs és abból készült termékek sem fogyaszthatók.
Felhasználás:
Megfőzve köretként vagy kásaként fogyasztható. Érdemes előző este kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében felforralni, majd letakarva puhulni hagyni egész éjjel. Így a főzési ideje jelentősen lecsökkenthető (15-20 perc). Nem lesz olyan puha, mint a rizs, de ez az összes gabonára jellemző, nem csak a rozsra.
Összetevők:
- 100% rozs*
*Ellenőrzött Ökolgóiai Gazdálkodásból
Az ellenőrzést végezte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Származási hely: Ausztria